Einde winterstop 2023

Vandaag is dan zo ver, de winterstop is eindelijk voorbij! Laten we hopen dat het zonnetje de overhand neemt en de temperatuur weer wat omhoog gaat. Voordat je de weg op gaat, is het aan te raden om de motor op een aantal punten te controleren. Motor NL heeft een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet:

Waar kan u op letten?

Het wachten voelt doorgaans aan als het rijden door een tunnel zonder einde. Maar de winterstop is gelukkig voorbij! Bij Motor NL werken echte motorrijders en motorliefhebbers en reken maar dat wij ook staan te trappelen om weer de motor op te mogen. Voordat u de motor op stapt is het wijs om uw motor op een aantal punten te controleren. Onderstaand wordt beschreven welke punten u na kan lopen om ervoor te zorgen dat u weer heerlijk zorgeloos kan touren!

Banden

Doordat uw motor een lange periode op dezelfde plek heeft gestaan kan er heel langzaam lucht uit de banden ontsnappen. Hierdoor kan de bandenspanning onder het ideale spanningsniveau raken. Het is daarom goed om de bandespanning te meten voordat u gaat rijden, doe dit ook als uw motor slechts een deel van de winterstop stil staat. Het hebben van de juiste bandenspanning is essentieel voor het hebben van een betere remweg, daarnaast is dit ook goed voor rijplezier en de ligging op de weg. Als u een te harde of zachte band heeft kan dit risico’s met zich meebrengen als u noodgedwongen moet stoppen of uitwijken.

Accu

Uw accu loopt tijdens de winterstop langzaam leeg. Vergeet daarom niet om de accu van uw motor in de winterstop aan een zo gehete druppellader te leggen. Hierdoor zorgt u letterlijk voor uw accu, deze blijft namelijk in een goede conditie. Het niet kunnen starten van de motor kan het gevolg zijn van een lege accu. Druppelladers van hoge kwaliteit weergeven doorgaans ook de accu-conditie. Deze apparatuur is vaak ook bij motordealers aanwezig. Pechhulp geldt veelal niet op het stallingsadres, dus houdt hier rekening mee in de vorm van eventuele kosten die hierbij komen kijken. 

Benzine

Naast en stilstaande accu heeft de benzine ook stil gelegen in de tank. Doorgaans is het advies om een motorfiets altijd volgetankt te stallen, in het bijzonder met de introductie van E10 benzine. Roest- en vochtvorming kan namelijk ontstaan als de tank niet vol zit. Als u een tank van kunststof heeft is dit probleem een stuk minder relevant gezien roestvorming hier niet van toepassing is. Het kan daarbij geen kwaad op na een eerste tankbeurt een additief toe te voegen, hierdoor wordt de motor goed doorgesmeerd.

Ketting

Een goed gespannen ketting zorgt ervoor dat de verbinding tussen de motor en de wielen optimaal werkt. Deze dient af en toe gesmeerd te worden om in goede staat te blijven, als u het gevoel heeft dat de ketting is ingedroogd dan kan een busje kettingspray wonderen verrichten!

Jij zelf!

Tot slot is het altijd even wennen als u een aantal maanden stil heeft gezeten en geen motor heeft gereden. Net als fietsen verleer je het niet zomaar, echter het gevoel kan wel even afwezig zijn. Geef jezelf daarom de tijd dit rustig op te bouwen en start de eerste kilometers op een laag tempo om het gevoel weer terug te krijgen!

Klaar om te rijden!

Heb je nog een motorverzekering die up to date is? Heb je geen verhuizing gehad, heb je geen andere motor gekocht en is je stalling niet gewijzigd? Dan kan u zich haasten naar de motor om het eerste rondje te rijden waar u al zo lang naar uit kijkt!